tiistai 1. marraskuuta 2011

Valaistuksen suunnittelusta

No niin, teinpä "pikku pikku" tilaukset tänään nettikauppoihin, voi taas sanoa että itku meinasi päästä ja loppu kuukausi syödään kaurapuuroa (paitsi Budapestin reissulla, jonne lähden loppukuusta vaikkei olisi varaa siihenkään). Mutta kun tavarat on tulleet, ei puutu enää sitten kuin valaistus. Minähän myin ne altaan mukana tulleet monimetallivalaisimet (2x150W), kun olisi olleet ihan järjettömät valonheittäjät tuohon altaaseen, vaikka se onkin syvä. Ja energiankulutus olisi ollut melkoisen isoa. Säästää loisteputkilla sitten ainakin 68W tunnissa eli 12 tunnin valaistusajalla n. 0,8 kWh vuorokaudessa. Sekin on jo jotain tämän päivän sähkön hinnoilla. Ja monimetallien kanssa olisi sitten jo muut kasvien kasvun minimitekijöistä (ravinteet, hiilidioksidi) ainakin hiilidioksidi vastaan. Ja kun en aio ainakaan vielä alkaa pelaamaan noiden kiljupullojen kanssa (ja kunnon järjestelmään ei ole varaa). Epäilen, että olisin saanut monimetalleilla levät vain kukkimaan, kun se vaara on jo nyt. Olohuone on sen verran valoisa.

Tarkoituksena olisi siis laittaa kaksi runkovalaisinta, 2x58W (eli T8), roikkumaan katosta ja tehdä niille "kotelo" sitten jostain levystä, eli varmaan on Bauhausin reissu varmaan edessä. Idea/ajatus tulevasta ulkonäöstä on jo mielessä, mutta saa nähdä, miten se sitten toteutuu, kun ei ole vielä tietoa runkovalaisinten mitoista. Ne on joka tapauksessa jo tilauksessa. Valmis akvaariovalaisin maksaisi niin paljon, että ei ikinä riitä rahkeet sellaiseen. Ja toisaalta tästä voi tulla vielä varsin mielenkiintoinen projekti :). Oli isän kanssa nimittäin myös puhetta, että olisi hyvä jos valaisimeen saisi jonkinlaisen "hissin", eli huoltotöiden yms. ajaksi valaisinta saisi nostettua, mutta se saattaa olla vaikea toteuttaa.

Yhtä asiaa ihmettelen valaistukseen liittyen. Akvaariopalstoilla jaksetaan jauhaa aina, paljonko watteja pitäisi olla per litra, että valoa riittäisi tarpeeksi akvaariokasveille. Toki jotkut huomaavat sen, että myös valovirralla eli lumeneilla on merkitystä, mutta aika paljon etenkin aloittelijoita neuvotaan aina katsomaan pelkästään ja yksinään wattimääriä. No, mikäli haluaa haaskata energiaa, niin siitä vaan.

Todellisuudessahan valaisimen hyötysuhteen (eli valovirran määrä suhteutettuna watteihin, lm/W) pitäisi olla mahdollisimman hyvä. Silloinhan mahdollisimman paljon sähkövirrasta muuttuu valovirraksi eikä tehoja mene haaskuun esim. lämmön tuottamiseen. Itse koitin ainakin 175-litraisen altaan osalta kiinnittää lumenarvoon huomiota. Tietysti värilämpötilankin pitäisi olla sellainen, että miellyttää silmää ja kasvien tarvitsemia punaisia ja sinisiä aallonpituuksia löytyy. Taitaa silti olla aika arpaonnea, millaisessa valaistuksessa kasvit viihtyvät parhaiten, mitä olen palstalta lueskellut. Toisella kasvit menestyvät toisenlaisessa valaistuksessa, toisella toisenlaisessa. 

Ja nykyäänhän parhaimmat ratkaisut löytyvät eri putkien yhdistelmistä. Itsellä on nyt läjä 30-wattisia putkia vaatehuoneessa, kun ei heti löytynyt sopivaa väriyhdistelmää tuohon nykyiseen altaaseen. Välillä oli täysin vihreä allas, välillä taas ihan liian keltainen tms. Ja nyt kun vaihdoin taustapaperin mustaksi, niin altaasta tuli selkeästi taas vihreämpi kuin vanhalla taustapaperilla (kasvikuva). Nyt jo on silmä tottunut näkymään, joten en ole jaksanut alkaa putkikasaa kompata läpi ja alkaa taas kokeilemaan niitä läpi. Lumenarvoiltaanhan nuo putket olivat hyviä (päivänvaloputkia), mutta aina ei se kasvien kannalta paras vaihtoehto ole silmälle paras. Joten kompromisseja on tehtävä.

Itse aion pysytellä perinteisessä T8:ssa putkien osalta, ellei nyt joku painava syy tule eteen vaihtaa tuohon T5:een. T5 taitaa olla nykyään suositumpi ainakin akvaariopiireissä, mutta enpä minä ainakaan näe mitään erityistä vikaakaan nykyisessä T8:ssakaan. Ihan riittävän pitkäikäisiä ovat mielestäni nekin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti