keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Kuulumisia ennen katastrofia

Kirjoitellaanpa hiukan kuulumisia nyt tänne blogiinkin. Kalat olivat hyvin hengissä, kun palasin kotiin Budapestista :). Miehelle tuotti ennen reissulle lähtöä tuskaa tuo ruokapurkkien määrä :D, mutta rajoitin niiden määrän sitten "vain kahteen-kolmeen" per akvaario eli isomman osalta perushiutaleeseen, katkarapupelletteihin ja kasvistabletteihin, pienempään tuli Tetran Discusia, Wardleyn (?) pohjakalanappuloita ja kasvistabletteja. Reissun aikana jopa leväbarbeista isompikin oli oppinut tulemaan murkinalle. Ja näkyipä niilläkin olevan arvojärjestys, pienempi levis sai aika kyytiä ruoka-aikaan eilen. Täytyy vähän jaotella jatkossa sapuskaa eri puolille pohjaa, kun tuntuu olevan kaikista lajeista ne tietyt yksilöt, jotka valloittavat sapuskan. Täytyy tehdä "A-luokalle" ja "B-luokalle" (eli pomoille ja alempiarvoisille) ilmeisesti omat "ruokintapisteensä". 

Nitriitti oli reissuni jälkeen koholla, n. 0,1 tai vähän päälle. Pistin heti maanantaina vettä vaihtoon n. 2/3 ja pidin paastopäivän. Vaikka tiedänkin, ettei 0,1 ole nyt ihan katastrofi vielä, mutta joka tapauksessa vettä olisi pitänyt vaihtaa (kun oli todella ruskeaa) ja vähän se oli mun sielulleni liikaa. En kuitenkaan sentään nyt vauhkoa ihan niin noista arvoista kuin pienempää allasta perustaessani, jolloin vaihdoin paniikissa melkein päivittäin vettä, kun arvo oli  jota kuinkin 0,05 (ja taisi sielläkin muuten kohota tuohon 0,1:een alkuun vaikka oli ihan kalattomasti kypsytetty). Jossain vaiheessa sitten tajusin, että se arvo on ja pysyy siinä 0,05:n paikkeilla, alemmas ei laske (silloinen testi saattoi kyllä hiukan valehdellakin, kun uudet tippapullot saivat tuossa muutamia kuukausia sitten täysin puhtaan 0,0 arvon, kun vanhat pullot näyttivät edelleen lähes 0,05:ttä). Mutta eiköhän se siitä tämän isonkin altaan osalta, kunhan ei kauheasti yli 0,1:n mene tuo nitriitti. Otsikolla tarkoitan sitä, että kun haen lauantaina seuraavan kalakuorman Turusta, niin sitten varmaan olen taas sopan keittänyt ja vaihtelen 300-400 litraa vettä parin päivän välein :-P. Toivon mukaan en, yritetään sitten paastottamalla pitää vesiarvot kurissa. Nyt eilisen ruokinnan seurauksena, joka ei ollut ihan niukka muttei överiksikään vedetty, nitriitti oli siinä 0,05:n ja 0,1:n välillä. Varmaan hiukan laskenut tässä päivän aikana lähemmäs 0,5:ttä, uskoisin.

Kasvisruokaa pitäisi yrittää lisätä, joku nimittäin on rei'ittänyt aika hyvin tammenlehväruohojen lehdet (eikä muuten ole levää sitten yhtään missään, paitsi pikkualtaasta ottamissani pistioissa sinilevää hiukan vaikka yritinkin kasveja huuhdella). Vaikka olen kyllä tähänkin asti joka päivä koittanut noita kasvistabletteja tarjota. Mutta kun ei ole vielä tarpeeksi pitkää "kurkkutelinettä", jolla saisi sen kurkun sinne pohjaan tökättyä. Lusikkaa en ala kyllä 65 cm syvään altaaseen parin päivän välein tunkemaan ja ottamaan pois. Mahtaisikohan puinen kukkakeppi ajaa asiaa? Ehdotuksia otetaan vastaan. 

Timanteilla on edelleen omat tohinansa, uskoisin kyllä edelleen, että mulla on naaras ja uros. Toisella kun on jatkuvasti vahva pystyraidoitus, toisella enemmänkin täplät. Naaras kyllä käyttäytyy eri tavalla kuin vanha naaras toisessa altaassa, yrittää välillä ukolle pullistellakin. Ja poskessa on tummanpunainen "timantti" (vanhalla naaraalla ei tällaista näy) + vatsan takaosassa ollut jo havaittavissa aavistuksen vaaleaa violettia. Olisikohan tästä nyt tulossa kutuhalukas yksilö? Äijä kyllä on yhtä äksy kuin tuo edellinenkin ainakin ruoka-aikaan, mutta katsotaan kun lyön kaikki ahvenet samaan tankkiin. Saavat sitten jakaa aggressioitaan keskenään ja toivon mukaan saavat naaraatkin välillä hengähtää ukkojen kiukuttelulta ;).

Lauantaina olisi tosiaan tarkoitus hakea Turusta parvi neonsateenkaarikaloja (ellei sitten viime metreillä nämä vaihdu pikkukirsikkatetroihin), leväbarbeja muutama sekä harlekiineja pari lisää. 175-litraiseen ehkä myös jotain, katsotaan. Vähän täällä olen sydän syrjälläni, miten vesiarvot kestävät, mutta kun ajallisesti on ehdottomasti paras viikonloppu mulle hakea noita kaloja nyt... ja olen tilannut 5 litran pönikän vedenparannusainetta, joten sitä on ainakin riittävästi tiheisiin vedenvaihtoihin :D. Niin ja samalla tuli sitten tilattua uusi akseli, imukupit 2252:een, puhdistusharja letkujen yms. putsaamiseen (ovat todella ryönäisiä ja meinasin ensin uusia ne kaikki nyt, mutta pihiys iski), kasviravinnetta (Satekin PMDD-liuosta, tuntuu olevan riittoisaa ja hyvää tavaraa) ja varmaan jotain muutakin pikkusälää. Tuntuu, että mulla ei ole ikinä kaikkea tarvittavaa :-S. Turusta pitäisi kalojen lisäksi muistaa ostaa jotain yleisbakteerilääkettä varoiksi, pakasteruokaa lisää sekä ehkä jotain kasvispitoisempaa hiutaletta. Onneksi tulee kunnon veronpalautus, muuten olisin totaalisen konkurssissa. Kolmas erä kaloja tulee sitten varmaan joskus kun tulee, varmastikin menee tammikuun puolelle.

Niin ja tosiaan, kasvejakin pitäisi ostaa! Niitä kun on nyt aika vähän, lumme on muuten kasvanut todella hienosti. Jotain matalaa etualan kasvia pitäisi hankkia ja katotaan nyt sitten, mitä liikkeestä löytyykään. Monimetallitkin ovat tulleet, jippii! Ainoa vaan, että en tiedä, milloin isäni ehtii ne asentamaan. Toivottavasti pian. Tulipa muuten mieleeni, että jos ne tulee suoraan kattokytkennällä (? en edelleenkään tiedä, millaiset valaisimet kyseessä, tulee varmaan olemaan kiva yllätys), niin mitenkähän niiden ajastus onnistuu... äh, pitää kysellä onnistuuko se. Toisaalta harmi luopua vanhoista väliaikaisvaloista siinä mielessä, että pieni 15W:n kasviputki oli todella kiva "iltavalo" toisessa päässä akvaariota. Ja poika tuossa viime viikollakin joka aamu paineli innoissaan väliaikaisvalaisimet päälle. Tykkää muuten myös katsella kaloja mun sylissäni, jos istuskelen akvaarion edessä. Taitaa tulla pojasta akvaarioharrastaja... :D ja onneksi on jotain, jota katsella, alkaa taas stressikierrokset nousta monen asian vuoksi. Akvaariota katsellessa pystyy onneksi rauhottumaan ja unohtamaan murheensa...

Sen verran vielä akvaariosta, että harmittaa tuo veden samentuminen aina parin tunnin päästä vedenvaihdosta. Johtunee varmaankin hiekasta, ärsyttävää. No toivotaan, että joskus kirkastuu... veden värjäytyminenkään ei häiritse niin paljon kuin tämä. Mutta eiköhän tässä jo tullut aika lailla jaariteltuakin. Budapestin reissulta tuli myös mukavia akvaarioihin ja kaloihin liittyviä kokemuksia, niistä kertoilen sitten erikseen, jos saan erillisen matkakertomussivun pystyyn.

Pikkualtaan kuulumisia

Sen verran pikkualtaasta, että sinne olisi lauantaina mahdollisesti tulossa muutama perhoskirjoahven, mutta katsotaan nyt, uskallanko ottaa. Monnisilla on repaleita edelleen pyrstöissä, en tiedä miksi. Toisaalta muilla kaloilla ei ole mitään, joten varma en ole, onko lievää bakteeritulehdusta vai vaan tappelua partamonnin kanssa. Ja ovat tähän asti kyllä parantuneet itsekseen. Seuraan nyt tässä nämä päivät tilannetta ja katson sitten, uskallanko sinne herkkiä perhosia ottaa tässä vaiheessa. Jotain parvikalaa myös sinne tarvittaisiin, mutta ne otan sitten myöhemmin.

Ja olen nyt sopinut hiilidioksidilevitinjärjestelmäkaupoista (magneettiventtiileineen yms. vermeineen kaikkineen), pitäisi sellainenkin hakea tässä lähiaikoina. Jos vihdoin saisi sen pH:n nousun kuriin. Olenpa sitten sen saatuani varmaan palstalla kyselemässä, että "miten tällaista käytetään??" Vaikka saankin toivoakseni myyjältä opastusta, mutta arvatkaapa vaan, muistaako lahopää mitään kahta sekuntia kauempaa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti