lauantai 3. joulukuuta 2011

Elämää ja kuolemaa - sekä loputonta taistelua suodatinten kanssa

No niin, tänään sitten käytiin hakemassa erä 2 kaloja altaaseen. Haimme koko perheen voimin kalat Turun Uudesta Akvaariosta. Onneksi sisäänmenohetkellä ei ollut muita asiakkaita, kun tuntui että oli taas kilometrin mittainen ostoslista ja kyseltävää yms. Ennen tässä tarinassa etenemistä kerron eilisestä suodatinepisodista.

Eilen kokeilimme, miten toinen ulkosuodatin toimii nyt, kun tilasin siihen uuden akselin holkkeineen. Samalla myös putsasimme kummankin ulkosuodattimen kakkaiset (lievästi sanottuna) letkut. Kyllähän lähti töhnää... ja Hobbyn letkuharja oli hajotettava toisesta päästä, kun yritettiin putsata Eccon painepuolen ylimenoputkea (joka siis tekee melkoisen mutkan). No eikös se harja jäänyt sinne mutkaan, eikä tullut takaisin millään... oli pakko vetää koko harja läpi sen jälkeen, kun toisesta päästä oli "kahva" irrotettu. Tässä kohtaa saa ulkosuodatinten kokeneet käyttäjät vapaasti repeillä ;). Mutta tulipahan ainakin letkut puhdistettua, olivat ihan vaan "hiukan" kirkkaampia operaation jälkeen. No, tämän jälkeen lyötiin Classic jalustan sisälle Eccon viereen muovilaatikkoon ja käynnistettiin. Kuulosteltiin ja ihmeteltiin. Vieläkin piti aika kovaa ääntä... No, ajateltiin, että kaipa siellä vielä on ilmaa. Mutta ääni kyllä jatkui koko ajan ja välillä suodatin hörppäsi itsestään ilmaa jostain välistä, kovaa korinaa oli tasaisin väliajoin (ehkä n. 5-10 minuutin välein). Ei tainnut suodatin olla paikallaan tuntiakaan, ennen kuin meni hermot. Revittiin koko systeemi seinästä ja päätettiin sen sijaan kokeilla, miten 2252 toimii imukuppien kanssa. Ja haa, sehän jopa on pysynyt niiden imukuppien kanssa lasissa, ei ole valunut alas, vaikka onkin todella painava mötikkä. Eikä ollut resonanssiääntä, hiukan hurisee mutta ihanan vähän. Ah, sentään jossain onnistuttiin! Ainoastaan se haittasi, että ko. kapistus lykkäsi edelleen aivan liian kovalla virtauksella vettä ulos. Ei muuta kuin suihkuputkea ostoslistalle... Ja tyytyväisyyttä lisäsi se, että nitriitti oli jo laskussa ja 2/3 vedenvaihdon jälkeen erittäin turvallisessa lukemassa.

Tänään sitten suunnattiin jo aikaisin aamulla Turkuun (piti tehdä hätäisiä synttärilahja- ja jouluostoksia Myllyssä ensin). Olimme akvaarioliikkeessä n. puolen päivän aikoihin. Pojat menivät katselemaan kaloja, minä aloin luettelemaan listaltani tarvikkeita... suihkuputkesta aloitin ja ihmettelin, kun sain käteeni samanlaisen suihkuputken kuin tuossa Classicissa on. Kuvittelin jotenkin, että tuohon sisäsuodattimeen on tehty erikseen omanlaisensa suihkuputki. No, eipä siinä sitten mitään, pääasia että jollain saa virtausta vaimennettua. Ja ei kun lisää shoppailua... myös pakasteruokia tuli hommattua paria sorttia, lisää surviaista sekä jonkinlainen "merivesikvintetti", jossa oli neljää eri sorttia ötökkää tms., en muista enää mitä. Pääasia, että kalat saavat vaihtelevaa ruokaa (ostin myös harlekiineille JBL:n Novo-sarjan yleisruokatabletteja). No, tarvikkeiden ostamisen jälkeen valitsin muutaman kasvin, jonkun melalehden, suikeroalpin (hehheh, tätähän suunnittelin saareeni mutten ostaessani muistanut että kyse on samasta kasvista),  sekä jonkun toisen nopeakasvuisen lajin. Älkää kysykö tarkempaa, en kerta kaikkiaan muista kasvien nimiä... ehkä pitäisi ostaa Varjon Akvaariokasvit-kirja :D.

Ja sitten kalojen onkiminen kävi niin nopeasti, etten ehtinyt oikein edes tajuamaan. Tähän kohtaan onkin hyvä kirjoittaa pieni pätkä aiheesta "katso mitä ostat/tarkista tuotteen laatu". Kukakohan muka ehtii oikeasti kaikki kalat tsekkaamaan läpi, kun ostaa enemmän kuin kaksi kalaa kerralla? En minä ainakaan. Myyjä kouhii kalat altaasta pussiin max. 5 minuutissa ja pussi on paketissa puolen minuutin päästä. Sitten kun vielä alkaa tulemaan seuraavia asiakkaita ovesta sisään (kuten tänäänkin), niin eipä siinä kehtaa jäädäkään tuijottelemaan yli 20 kalaa vartiksi. Että se siitä hyvästä teoriasta. Mutta otin nyt mukaani 16 neonsateenkaarikalaa, 3 leväbarbia ja 3 harlekiinia. Harlekiinien osalta tilanne meni niin nopeasti, että kun kävin vielä pikaisesti kalojen oston jälkeen Forexilla vaihtamassa loput forinttini euroiksi, aloin kauhuissani matkalla miettiä, pyydystikö myyjä tosiaan harlekiinit johonkin pussiin. Mielestäni näin 3 kalapussia kylmälaukussa, mutten ollut ihan varma kuitenkaan tässä kohtaa :D. No, kyllähän ne harlekiinit siellä sitten oli ;).

Kotona vasta tuli ostoksiin paremmin tutustuttua. Oi että mutta levikset ja harlekiinit oli pieniä! Eivät ole varmaan 3 senttiä enempää, ihan vauvoja ja minejä. Herttaisia kylläkin. Valitettavasti sitten yksi levis ei kestänyt siirtoa, ja jouduin lopettamaan sen. Samoin kävi yhdelle neonsateenkaarikalalle ja varmaan vielä toinenkin niistä tippuu, on vähän surkean näköinen :(. Sitten ihmettelin kovasti, kun olin kalat vapauttanut altaaseen, että miksi timanttikirjoahven käy sen heikon sattarin kimppuun ja ihan tosissaan. Samoin myös ajoi muita takaa kovin äksysti. Tässä kohtaa ehdin myös ihmettelemään, missä hitossa se toinen ahven taas on, ei ole pariin päivään pyörinyt kuin toinen (naaras) näkyvillä. Mies on pari kertaa sanonut, että se toinen möllöttää oikeassa takanurkassa. Kurkkasin sinne eilen, mutten katsonut kyllä mitenkään kovin tarkkaan. Tänään se kuulemma oli taas siellä ja aloin aavistelemaan pahaa. Ajattelin, että tekee kuolemaa. Hehheh, löytyikin aivan toisenlainen yllätys. Liuskekiven päällinen oli täynnä epämääräistä "röhnää", joka lähemmin tarkasteltuna osoittautui kuduksi! Olin silmät pyöreinä asian vuoksi, kun kalat eivät ole lähellekään täysikasvuisia vielä. Mutta sittenpä selittyi naaraankin vahva raidoitus (ja sukupuoli varmistui) sekä kiukkuinen käyttäytyminen. Tuskinpa tuosta kudusta mitään elävää syntyy, mutta innolla odottelen  seuraavaa yritystä. Taidan lopultakin päästä seuraamaan kirjoahventen perhe-elämää. Minulle kun ei ole ennen osunut kutevaa paria, lähinnä "avioero-/toivottomia" tapauksia.

Miniharlekiinit ja loput kaksi minileväbarbia vaikuttaisivat olevan pirteitä ainakin toistaiseksi, samoin neonsateenkaaret, paitsi ehkä se yksi. Saa nähdä... mutta kun kalat ovat noin pieniä, niin suurin lisäkuormitus bakteereille tulee noista sattareista, en kyllä usko että nitriitin osalta tulee tapahtumaan ainakaan mitään ihan katastrofaalista. Ja mieskin on jo päässyt mukaan akvaariopuuhiin :D. Mutisi jotain jossain vaiheessa, että näköjään hänetkin on vedetty touhuihin mukaan. Hän viritteli suihkuputken suodattimeen ja kokeili, miten se olisi paras altaassa. Koska se on niin pitkä, hän keksi oikeastaan tosi käyttökelpoisen ratkaisun. Suihkuputki yhdistettiin jonkinmoisella pätkällä letkua suodattimeen ja sen jälkeen parilla imukupilla laitettiin suodatinputki päätylasiin kiinni vaakasuunnassa. Tämäkin asettelu hidasti virtausta jonkin verran, joskin voin sanoa että kyllä edelleen tuulee.

Niin ja onko mielipiteitä tuohon Classic-asiaan? Uudessa Akvaariossa epäili, että surina (siis mielestämme se oli häiritsevän kova) johtuisi roottorista. Se kyllä pyöri mielestäni hieman huonosti, mutta en tiedä, haluanko silti vanhaan suodattimeen panostaa enää penniäkään (taikka senttiäkään) :(. Ja sitten on vielä se ilmanottojuttu. Harmittaa niin vietävästi ja roottori maksaa taas ihan kivasti. Olisi tullut halvemmaksi ostaa heti vaan uusi suodatin. Ja rahaa on palanut jo niin paljon tähän projektiin, etten uskalla edes laskea. Joten se roottori alkaa kyllä tuntua kynnyskysymykseltä tässä kohtaa...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti