maanantai 9. heinäkuuta 2012

Projekti 2: 175 litrasta 375:een


Ja nyt kun on jota kuinkin selvitty edellisestä projektista, on aika laittaa seuraava pystyyn :-P. Eli tarkoitus olisi laittaa tuo 175-litrainen allas pois ja sen tilalle laittaa 375-litrainen (150x50x50, hiukan kapenee kun mukaan sain 3D-taustan) Juwelin kalusteakvaario (musta), joka haettiin eilen. Käytettynä ostettiin tämäkin, mutta on erittäin siistissä kunnossa. Tämän projektin pitäisi olla suht hätäinen ja pitäisi saada uusi akvaario käyntiin jo ensi viikonloppuna.

Hiukan taustaa asialle: selailin tässä päivänä eräänä facebookin akvaarioryhmiä ja eräässä sattui olemaan myynnissä tuo yllä mainittu allassetti. Mies pöllähti paikalle katselemaan ja totesi, että "onpa hyvännäköinen". Ja alkoi hämmästyksekseni puhumaan, että josko vaihdettaisiin tuo 175-litrainen isompaan. "Ei se näytä miltään tuon ison rinnalla". Ja vaikka meillä on siis 54-litrainenkin allas pojan huoneessa, niin sekin miellyttää silmää meidän kummankin mielestä. Olin hieman hämmästynyt tästä asiasta, kun en tosiaankaan olisi itse uskaltanut ulosheittämisen pelossa ehdottaa tuon altaan vaihtamista isompaan! Mutta siis... eihän hullua tarvitse kovinkaan yllyttää, niin johan innostuu ;). Olen kyllä myöskin aina tuskaillut tämän altaan kanssa. Ikinä ei ole ollut sisustus hyvin (paitsi nyt kun sen lopulta sain 50. mylläyksen jälkeen jonkinlaiseen kuosiin, niin nyt sitten vaihtuu allas, ironista vai mitä?) tai sitten on jotain muuta ongelmaa. Esim. kun kerran karsin kasveja rajusti, niin sen jälkeen meinasi iskeä levät. Ja nyt kun mylläsin sisustuksen uusiksi muutama viikko sitten + lisäsin hiekkaa pohjalle (vähän turhankin paljon ehkä), niin nyt on nitriitti hieman koholla ja sahaa edestakaisin, en käsitä miksi. Altaan mylläys ehkä hetkautti tasapainoa, samoin hohtomiljoonakalanaaraiden siirto altaaseen siinä samassa hötäkässä, mutta kun ei sen pitäisi näin pitkälle enää vaikuttaa. Eikä altaan kalasto vieläkään ole mielestäni kovin raskas, mutta loppuukohan silti suodatuskapasiteetti sitten kesken, kun ei ole ulkosuodatinta? Vanhaa hiekkaa en poistanut enkä mitään vanhoja kantoja tms. Ehkä on tosiaan aika lyödä hanskat tiskiin tämän altaan kanssa. Oma suhteeni siihen on aina ollut kuten Aku Ankalla työpaikkaansa: alku menee hyvin, mutta loppuviimeksi homma pissii, suoraan sanottuna. Enemmän tai vähemmän. Allas on ollut minulla n. vuodesta 2004-2005 lähtien ja silloin lopetin akvaarionpidon juurikin siksi, että altaassa oli jatkuvasti ongelmia. Tosin eipä ollut kyllä sillon tietämyskään ihan tällä tasolla kuin nykyään... silloin saattoi syyttää vain itseään ja jossain määrin saa varmaan syyttää nytkin, mutta siltikin uskon jollain lailla epäonnen koettelevan koko ajan tätä allassuhdetta. Ja mitä nyt olen tutustunut isomman altaan pitämiseen, niin se tosiaankin tuntuu olevan biologiselta tasapainoltaan hyvin vakaa. Sitä ei juuri hetkauta mikään. Toisaalta kuitenkin myös 54-litrainen pikkupurkki on alun jälkeen pysynyt kivasti tasapainossa, vaikka allasta asustaa tällä hetkellä 2 omenakotiloa, kirsikkasukarapuja x määrä ja hohtomiljoonakaloja jonkinlainen lauma (ukkoja ja poikasia, naaraat siirsin hetkeksi evakkoon tuohon em. Murheenkryyniin).

Tällä hetkellä 175-litraisessa altaassa on n. 15 kääpiösuppusuuta, 6 kardinaalitetraa, 6 robertsintetraa, 10 kultapäämonnista, partamonni ja 3 kääpiöakaraa. Sekä n. 15 hohtomillisnaarasta hetken lepotauolla lisääntymisestä. Näistä ehdottomasti aion pitää ainakin monniset (ja luonnollisesti partamonnin jota kukaan ei kuitenkaan edes huolisi mutta toisaalta se kuuluu muutenkin kalustoon vaikka meinaakin tehdä hulluksi kaivamalla aina jumalattomia kraattereita hiekkaan) ja toivottavasti myös kääpiösuppusuut sekä akarat. Lopuista mietin luopuvani, mahdollisesti suppusuistakin jos iskee väkisin hinku saada jotain isompaa kalaa altaaseen...

Homma on nyt edistynyt niin, että yhdestä huoneesta siirsimme toisen työpöydän pois, jonka tilalle pakastin. Keittiön takkakulmaukseen saatiin näin tilaa tuolle isommalle altaalle, jahka nyt saadaan tuo vanha sieltä pois tieltä. Selasin myös tänään M. Varjon Akvaariokalat-kirjaa vaihteeksi edestakaisin ja tein listaa vesikerroksittain, mitkä lajit kiinnostaisivat. Nyt sitten pitäisi alkaa hiukan surffaamaan niistä tietoa ja sitä mukaa sitten karsia listalta lajit, jotka eivät sovi yhteen tms. Vesiarvoista toki lähdin listan teossa liikkeelle ja vähän koonkin mukaan. Kun en noista ihanista raitapaidoistani eli suppusuista haluaisi luopua ;). Tosin niitä saanee hankkia n. 50 lisää ennen kuin näyttävät miltään tuolla uudessa altaassa :-P.

Ja tähän tylsien jaaritusteni loppuun vielä kuva tuosta 175-litraisesta tällä hetkellä (ja anteeksi taas kerran, en ole vielä oppinut yleislinssillä kuvaamaan kaloja kovinkaan hyvin):





Kultapäät vauhdissa

Kalojen kuvaus ei ihan onnistunut, mutta sisustusta tässä koitettiinkin kuvata ;)


1 kommentti:

  1. Eilen nitriittiä mitatessa sain ihan eri lukemia muutaman tunnin välein, joten välillä käy mielessä että olisko tippatestissä jotain vikaa... vaikka ei vanha olekaan. Tai sitten väsyneenä kämmäsin ekan testin jollain lailla (joskin jatkuvasti olen saanut erilaisia arvoja eri päivinä hyvinkin epäloogisesti). No, toinen mittaus illalla ja nyt taas aamulla yksi näyttivät ihan hyviä lukemia, joten uskon nyt että suurimmat kuormituspiikit ovat ohi. Helpottaa oloa, vaikka allas kohta vaihtuukin ja arvojen seuranta jatkuu.

    VastaaPoista