maanantai 9. heinäkuuta 2012

530-litrainen heinäkuussa 2012

Blogin kirjoittelu on unohtunut kiireiden keskellä hetkeksi, mutta laitetaanpa tähän nyt lyhyt tiivistelmä siitä, mitä viimeisimmälle projektilleni eli 530-litraiselle altaalle kuuluu.

Hiilarijärjestelmä osoittautui loppupeleissä erittäin hyväksi hankinnaksi. Kokonaishintaa tuli n. 180 euroa, kun pullon sain todella edullisesti ja kontrollerin tilasin erään harrastajan vinkkaamana eBaysta (hintaa tuli tuo 80 e noin suunnilleen postikuluineen). Kontrollerin tarpeellisuutta ja mielekkyyttä tuli alkuun mietittyä, mutta nyt on pakko todeta, että ainakin tuon painepullon kanssa sillä säästyy kaasua. Jostain syystä ilman sitä altaaseen pääsi kaasua välillä turhankin reippaasti pH:n laskiessa 6:een (n. 6,8-7,0:sta), tavoitearvon ollessa n. 6,5! Kaasua ei siis syöttynyt tasaisesti. Nyt ei tarvitse menettää yöuniaan ja pelätä, että koska kalat on kaasutettu hengiltä. 

Lisäksi minulla oli riesana jatkuva ja ärsyttävä piileväongelma. Joka paikka oli täynnä ruskeaa töhnää, eivätkä kasvit kasvaneet. Silikaattitestin mukaan hanavedessä oli silikaatteja jopa n. 2 mg/l (muistaakseni), mikä sitten varmaankin lähellä neutraalia olevan pH:n kanssa ruokki levää kasvuun. Lisäksi valoa oli liikaa suhteessa hiilidioksidin määrään, joten kasvit eivät jaksaneet kasvaa. Nyt kasvit ovat kasvavat melkein riesaksi asti hiilarilisäyksen ansiosta JA piilevä poistunut! Ainakin lähestulkoon, jossain paikoin sitä vielä hieman on muttei todellakaan häiritsevissä määrin. Joten ei mikään turha hankinta tämä.

Tässä vielä pari kuvaa nykyisestä tilanteesta. Ja kalastona tällä hetkellä:
- 6 helmirihmakalaa
- n. 10-12 neonsateenkaarikalaa 
(nämä eivät valitettavasti ole enää kestävimmästä päästä kaloja ja niitä on jokusia 
tippunut kuukausien varrella)
- n. 13-14 keisaritetraa
- n. 27 monnista yhteensä
- 4 nuoliaista 
(piti olla harlekiineja mutta uskoisin näiden kyllä olevan 
ennemminkin klovneja kuvioinnin perusteella)
- 5 leväbarbia
- partamonni
- 5 (?) timanttikirjoahventa, joista yksi on poikanen joka selvinnyt ihan itsekseen altaassa isoksi asti :)
- 4 lehtikalaa, 2 mustaa ja 2 marmorin/luonnonvärin välimuotoa, näistä jälkimmäiset muodostivat parin ja kutivat pari päivää sitten aktiivilevittimen pumpun kylkeen mutta taisivat syödä oman kutunsa toisena yönä tms.

Tässä vielä pari kuvaa. Anteeksi kuvien laatu, ovat pehmeitä (johtuen siitä kun kuvaan manuaalilla ja asetukset on sellaiset, ettei syväterävyyttä juuri tule kun valotuskaan ei tahdo riittää) ja varmaan vinossakin. Mutta kun päivät pitkät käsittelee kuvia töissä, niin ei jaksa enää viilata pilkkua omien kuvien kanssa... kunpa ehtisi myöskin tuota kuvausta harjoittelemaan. Lisävalot, jalusta ja makro olisivat ehdottomat akvaarioiden kuvaamisessa, mutta ehkä sitten 10 vuoden päästä ostan ne, kun on rahaa (jos on).

Allas kokonaisuudessaan tällä hetkellä.

Allas toisesta päädystä kuvattuna. Lehtikaloilla kutu pumpun vasemmassa kyljessä ja timanttikirjoahvenilla poikaskuoppa hiekassa pohjan tuntumassa (vas. alakulma, jossa erottuu toisen vanhemman tumma hahmo)

Kutua. Anteeksi huono tarkennus, surkea kuvaaja ollut asialla ;)

Isukki koitti kutua vahtia, mutta vähän laiskanlaisesti ja toisena yönä sitten kutu olikin hävinnyt. Lienevätkö itse syöneet...?

Timanttikirjoahvenet vahtimassa hiekkamonttujaan ja niiden sisältöä. Nyt onkin lastentarha jo liikenteessä ;).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti