perjantai 13. heinäkuuta 2012

Pää hiekkaa täynnä (ja kalastoajatuksia)


Jospa ehtisi hetkeksi rauhoittumaan ja kokoamaan ajatuksiaan, ennen kuin sitten huomenna rysäyttää altaanvaihdon käyntiin perusteellisesti. 

Viikko on vierähtänyt nopeasti ja joka ehtoo melkein samalla tavalla. Hiekan pesua, hiekan pesua ja vähän vielä lisää hiekan pesua :-p. Nyt olis sellanen 3/4 saavillista täynnä pestyä hiekkaa, saa luvan riittää. Etenkin kun vanhasta akvaariosta tulee vielä hiukan lisäksi. Olen kyllä kurkkuani myöten täynnä jo tuota hommaa, toivottavasti nyt ei vähään aikaan tarvitsisi sitä tehdä! Mutta voinpa vinkata tässä samalla, miten likaista hiekkaa kannattaa pestä, tosin tämän nyt voi kuka tahansa itsekin keksiä tai tehdä jo näin. Mutta siis kätevä tapa pestä pienirakeista, pölyävää (puhallus)hiekkaa on virittää ämpärin päälle sukkahousuista "sihti" (puntit siis leikattu pois ja syntyneet reiät solmittu), jonka päälle kippaa muutaman desilitran hiekkaa kerrallaan ja huuhtelee 3-4 kertaan suihkulla tai vastaavalla. Tuo minun puhallushiekkani oli raekokoa 0,2-1 mm ja samalla tuli sihdattua se hienoin aines pois, mikä lienee ihan hyvä ettei sitten ole suodatinten tukkeena tai muuten pölyämässä pitkin allasta.

Hiekan pesun lisäksi on ollut kaikenlaista pientä nypertelyä. Mies mm. korjaili altaan keskitukia. Ne oli edellinen omistaja välillä irrottanut, jotta saisi tuon 3D-taustan altaaseen sisälle. He olivat silikonin sijaan laittaneet keskituet takaisin rosterisilla metallilevyillä, joiden läpi meni pultit. Noita pultteja mies sitten vaihteli, kun olivat ruostuneet ajan saatossa. Loppuviimeksi kyllä todettiin, että mitä nolla Juwelin keskituilla mahtaa edes olla virkaa, sen verran heppoista muovia ovat. Eli ilmankin varmaan pärjäisi, mutta laitettiin ne nyt takaisin paikalleen. Samoin toinen heijastin kiinnitettiin valaisimeen tänään ja sellaista kaikkea muuta pientä. Mutta on oikein kivaa, että mieskin on osallistunut projektiin ja auttelee noissa jutuissa, mitä en itse ehtisi, osaisi tai huomaisi tehdä :). 

Mainitsemisen arvoista lienee tässä kohtaa vielä se, että sain altaan mukana kaksi lämmitintä, joista toinen oli jo kuulemma valmiiksi rikki (ei vaan ed. omistaja muistanut että kumpi). Toinen lämppäri oli 200W ja toinen 400W. Muistin vasta tänään testata toimivuutta ja totesin, että saa heittää molemmat menemään. 400-wattinen lämmitti asetuksella "25" veden 16 asteesta 34:ään n. tunnissa ja 200-wattinen samalla asetuksella 31:een. 200-wattista testasin vielä siten, että laitoin pienimmälle lämmölle mitä pystyy eli 20:een. Silläkin lämmitti veden 27,5 asteeseen, joten... eipä ole mulla noille käyttöä, kun altaan veden pitäisi kuitenkin olla siinä 25-26 astetta. Onneksi on kesäaika, vanhasta altaasta saan 175W:n lämmittimen ja tarvittaessa sitten vielä 75W:n lämppärin lisäksi, tosin siinä on niin lyhyt virtajohto että saattanee jäädä kokonaan pois. Mutta yksi alitehoinenkin varmaan riittänee näin alkuun, kun talon sisälämpötila on nytkin siinä 23 asteessa ja hiukankin kuumemmilla keleillä 25:ssä.

Kalastoa olen miettinyt koko viikon ja koittanut netissäkin kysellä joistakin kiinnostavista lajeista. Maailmassa on vaan ihan liikaa mielenkiintoisia lajeja! Ja kun altaiden määrä ei lisäänny, niin on huolella harkittava, mitä tuonne ottaisi. Tosin kääpiösuppusuiden pitäminen rajoittaa jo huomattavasti valikoimaa, mitään kovin isoja petoja (ahvenia, monneja tms.) ei voi suunnitella. Mutta pari oikein kivaa mielenkiinnon kohdetta olen jo löytänyt ja jotka taas edelleenkin rajoittavat muuta kalastao. Kovasti tekisi mieli ottaa parvi selkäuimareita (Synodontis nigriventris) tai pikkulasimonneja (Kryptopterus minor). Mieltäni kiehtoo ottaa jotain sellaisia lajeja (sellaisista lajiryhmistä vieläpä), joita minulla ei ole koskaan ennen ollut. Ja noissahan olisi jotain erikoista ja persoonallistakin. Selkäuimarit ainakin tuntuvat olevan monen suosikkeja. 

Molemmat lajit kuitenkin lukemani mukaan ahdistuvat liian vilkkaiden kalojen seurassa, joten eräs suosikkiryhmäni eli seeprakalat on jätettävä taas pois laskuista. Kuitenkin aremmille lajeille olisi hyvä valita allasseuraksi (näin olen itse omien kokemusteni kautta päätellyt ja myöskin muilla harrastajilla tuntuisi olevan samankaltaisia kokemuksia) hieman rohkeampia lajeja ns. suojakaloiksi. Nimittäin mikäli kaikki tai suurin osa altaan kaloista on arkoja tai säikkyjä, niin pian aristelevat ne rohkeimmatkin siellä joukossa. Toisaalta taas jos suurin osa muusta porukasta on rohkeaa, niin aremmatkin uskaltautuvat paremmin esille eivätkä ihan niin helposti säiky.

Pintaveteen minulla on aina ollut ongelmia keksiä mielenkiintoista lajia, joka vielä viihtyisi siinä 25-26 asteessa, joka on esim. rihmakaloille vähän alarajalla. Seeprakalat olisivat aivan mahtavia, mutta jos tosiaan päädyn johonkin arempaan lajiin, niin silloin on harkittava muuta. Muistuipa sitten Akvaariokalat-kirjaa selatessani eräs aikaisempi kiinnostuksen kohteeni, nimittäin roiskuttajatetra (Copella arnoldi). Tuossa altaassa kun on kansikin, niin eivät pääse ainakaan altaasta ulos (tosin vaarana voi olla että niitä löytyy 3D-taustan takaa tai polttavat itsensä loisteputkiin). 

Kivan keskiveden parvikalan valinta on myöskin aina ollut hankalaa. Ja se on sitä taaskin. Saisi olla vilkas muttei liikaa, ja toisaalta ei sitten kyllä ihan flegmaattinenkaan. Barbit kiinnostaisi mutta monet niistäkin ovat ihan adhd-luokkaa. Muutama vähän maltillisempi laji on sentään löytynyt. Viisi-/kuusiraitabarbi, rengasbarbi ja kuparibarbi ovat nyt suurimmat kiinnostuksen kohteeni barbeista, joskin varasijoilla on pari muutakin lajia. Kuparibarbeja näin Särkänniemen Akvaariossa ja ne olivat aivan upeita. Valitettavasti nämäkin saattavat olla perusluonteeltaan liian rauhallisia/arkoja (ottaen siis koko altaan kalaston huomioon), joten nuo kaksi muuta lajia voisivat olla ihan hyviä vaihtoehtoja. Ainoastaan sitä mietin, että viitsinkö enää raitapaitoja ottaa, kun on niitä kääpiösuppusuita jo (ja lisää siis tulossa). Tetroista pikkukirsikka voisi olla kiva. Muuten hiukan vaisua tetrojen osalta nyt. Mutta laitoin tänään näistä mainitsemistani lajeista (ja parista muusta vielä päälle) hinta-/saatavuuskyselyä Turkuun. Nämäkin seikat vaikuttavat olennaisesti altaan tulevaan kokoonpanoon. Rahaa kun ei ole ihan taskunpohjat täynnä... 

Ja levänsyöjä-/pohjakalaosastohan on sinänsä vielä täysin auki. Vanhasta altaasta siirtyy partamonni (laiska kuin perkele, makaa vaan kannonkolossa päivät pitkät, tai no, aina välillä jaksaa kaivaa hitonmoisia monttuja hiekkaan), 10 kultapäämonnista ja 3 kääpiöakaraa. Akaroita (tai jotain kääpiöahvenia ainakin) tulee lisää, samoin toivottavasti monnisia. Tuolle pohja-alalle kuitenkin mahtuisi vielä jotain ja niitä levänsyöjiä ei tosiaan ole. Noitamonneja olen miettinyt (nämä nyt taida levää syödä mutta muuten voisivat olla aika veikeitä), samoin katinkultamonneja. Mutta en ole kyllä oikeastaan jaksanut tähän osastoon vielä perehtyä. Kunhan saisi nyt nuo muutkin vesikerrokset viilattua ensin kuntoon, niin katsotaan sitten.

Tälläkin kertaa tarjoilin lautasella vain pelkkä tekstiä, anteeksi. Allaskin on nyt sellaisessa paikassa, ettei oikein kuvia saa. Jospa sitten huomenna siirtoprojektin aikana ottaisi, ellei ihan ole muuten täysi hiki päällä. Nyt pitää välillä pistää aivot naulakkoon ja mennä huilimaan. Tulee aika rankka synttäripäivä huomisesta, mutta saapahan juhlapäivänsä ainakin viettää mieluisesti (mikäli kalojen pyydystämisessä ei kärvähdä hermot tai jossain muussa kohdin) ;).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti