torstai 26. tammikuuta 2012

Kuulumisia ja tulevia suunnitelmia


Hyvinpä tuli tuossa äskettäin jaariteltua, mutta unohdin sitten kirjoitella pääaltaiden kuulumisista. Kalat voivat paksusti isossa altaassa, eilen meinasivat kyllä saada sydänkohtauksen kahden pojan juostua altaan ohi kahtasataa. Hyvä ettei helmirihmat hypänneet tankista ulos. Toivottavasti ovat tänään jo normalisoituneet. Eilen olivat koko loppuillan aika lukossa ja altaan takaosassa.

Timantit tekivät jälleen uuden (kolmannen) kudun, taas eri paikkaan. Harlekiinit joutuivat nyt muuttamaan tuon isomman kannon alle. Saa nähdä, selviääkö tästäkään satsista mitään. Kakkoskudusta oli hengissä vielä viime viikolla 5-6 poikasta, mutta en tiedä, syötiinkö nekin, kun vanhemmat alkoivat jossain vaiheesa huitelemaan ympäri allasta. Mutta nyt siis kolmas yritys menossa.

Kasvit ei valitettavasti ole lähteneet oikein kasvuun, ainoastaan intianvesitähdikki ja vallisneria sekä melalehdet menestyvät. Muut tuntuvat levättyvän. Levän määrä lisääntyi monimetallien tulon myötä, joten varmasti on valotehoa tarpeeksi (en ymmärrä, miten entinen omistaja on voinut käyttää kahta 150-wattista monimetallia, kun 70-wattisissakin piisaa jerkkua ihan riittävästi!). Minimitekijänä eli kasvua rajoittamassa taitaa nyt olla joko olematon nitraatti tai hiilidioksidi tai molemmat. Pitää laittaa nitraattiliuos ainakin tilaukseen, kun taas joutuu tekemään tilausta nettikaupasta muutenkin. Tokihan tuo voi tuosta nousta kalaston kasvunkin myötä, kun saan monniset ja myöhemmin kongontetrat asutettua tankkiin. Toivottavasti en vaan ole tuon valon kanssa pulassa kevään tullessa...

175-litraisessa kaikki ok. Kuparimonniset on edelleen ihan mahdottoman säikkyjä, eivätkä edes kude. Olen hiukan pettynyt, kun en saa edes tätä peruskalaa kutemaan. No, ei väkisin... pitäisi myös tämänkin tankin kalastosuunnitelmien kanssa edetä suuntaan tai toiseen. Tällä hetkellä siellä on 13-14 kuparimonnista, 15 kardinaalitetraa ja 7 robertsintetraa. Omppukotilot (3 kpl) ovat nyt siivoamassa poikasallasta ja turvassa viimeiseltä loislääkityskierrokselta. Kasvillisuutta on enemmän kuin laki sallii. 

Olen suunnitellut tästä altaasta happaman veden allasta, hingun niin kovasti tulirihmakalaa. Sitten vaan alkaa läträilyt veden kanssa, kun pH pitäisi saada hilattua 6:n paikkeille (nyt viimeksi oli 6,7, pH:n nousu on näköjään ehkä lakannut, jee!), mutta kH on vain 2, sitä pitäisi saada nostettua mieluummin tuonne 3-4:ään. Ja kH:han laskee, jos pH laskee ja toiseen suuntaan sama juttu eli jos toista nostaa, niin toinenkin nousee (siis ruokasoodalla nostettuna). Alhainen karbonaattikovuus taas voi saada pH:n heilahtelemaan. Pitäisi testata tuota Seran Mineral Saltia, jonka pitäisi nostaa ainoastaan karbonaattikovuutta.  Pitäisi vaihtovesi saada säädettyä siten, että pH:ta lasketaan ensin  jollain hapolla ja turveuutteella ja sen jälkeen nostetaan karbonaattikovuus takaisin 3-4:ään (4 jo varmasti hyvin pH:n muutoksia puskuroiva arvo lukemani mukaan).

Tässä siis olisi mahdollisesti tulevaa projektia kevääksi... pitäis vaan jaksaa perehtyä tuohon hiilidioksidinlevitysjärjestelmään, sellainenkin on ollut pitkän aikaa altaan vieressä mut kun ei oo saanu aikaseks... ei sitä nyt kaikkea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti