keskiviikko 8. toukokuuta 2013

720 litraa Afrikkaa

Vähän olisi taas parempi mieli, kiitos tulevan 720-litraisen ja siihen liittyvien suunnitelmien. Ja toki poikasaltaillekin kuuluu hyvää, toisessa oli ainakin vielä eilen yksi kultapäämonninen hengissä sekä 120-litraisessa on tipahtaminen loppunut. Runsaammat päivittäiset vedenvaihdot auttoivat selvästi asiaa. Eilen kyllä meinasi taas pinna kiristyä illalla kyseiseen pakkopullaan, mutta eiköhän nuo nyt tuosta kasvateta vaikka kiukulla myyntikokoon (jotenkin on alkanut tuntumaan, että kasvaako ne poikaset enää lainkaan, mutta ehkä se johtuu vaan tuosta vedenvaihtoahdistuksesta). Kyllä sitä kuitenkin on miettinyt, että ei se niin ihme ole, jos kovin moni Suomen maassa ei jaksa akvaariokaloja kasvatella. Helkkarinmoinen työ, rahaa menee ruokaan ja vedenparannusaineeseen sekä välillisesti myös sähköön ja veteen. Että jos tästä kannattavaa touhua haluaisi tehdä, pitäisi pyytää enemmän hintaa kuin mitä liikkeessä myydään ulkomaisista tukuista tuotuja. Mutta eipä kukaan sellaisia summia maksele. Mutta paljon tästä kyllä oppii, se on sanottava. Ja ehkä minä vielä muistelen tätäkin aikaa joskus paremmalla mielellä :-P. 

Mutta muihin asioihin. Päätin tuossa muutama päivä sitten, että kyllä siitä tulevasta altaasta on tehtävä nyt se Afrikka. Haaveilin Afrikka-altaasta jo aiemminkin (silloin kun tämän 530-litraisen ostin), mutta toisaalta on hyvä, etten perustanut sitä silloin. Nyt on suurempi allas, enemmän tilaa ja sitä kautta enemmän vaihtoehtoja. Lisäksi olen saanut hyviä vinkkejä ja neuvoja kokeneelta Afrikka-harrastajalta eräässä facebookin akvaarioaiheisista ryhmistä. Hän on myös kutsunut tutustumaan omiin altaisiinsa ja onpa ollut keskustelua kalojen saatavuudestakin/hankinnasta (erittäin iso kiitos hänelle, hienoa että on harrastajia, jotka viitsivät auttaa!). Minua kun nimittäin kiehtovat sellaiset hieman harvinaisemmat lajit. Nämä keskustelut ovat herättäneet minussa sen kipinän, joka tuossa hetken aikaa oli täysin hukassa. Nyt en paremminkaan meinaa enää pysyä housuissani, vaan odotan jo tulevaa allasta kovin... tietenkään en voi enkä pysty läjäyttämään allasta kerralla täyteen, mutta pikku hiljaa sitä on ennenkin altaita ja kalastoa "rakenneltu". Suodatustehoakin pitää hankkia lisää. 

Toivon mukaan edes jotain noista mieltäni kiehtovista lajeista pystyisin hankkimaan altaaseeni. Lähtökohtana kalaston rakentamiselle on kirjoahvenet, kuinkas muutenkaan. Suunnitelmissa oli hiukan isommat lajit, mutta koska afrikkalaiset ahvenet ovat monesti muutenkin tulisia luonteeltaan ja ko. mantereen ahventarjonta ei ole niin laaja kuin Etelä- ja Väli-Amerikan, olen ottanut nyt pienemmätkin lajit harkittavakseni, jotka muuten ovat myös yleensä kauniimpia. Mainittakoon tässä nyt ne lajit, jotka minua tällä hetkellä kiinnostavat (ja sopivat hanavetemme vesiarvoihin eli pehmeään ja neutraalin tuntumassa olevaan veteen):
- Enigmatochromis lucanusi (palettikalan tyyppinen pienehkö kirjoahven)
- Pelvicachromis taeniatus, kirjopalettikala
- Pseudocrenilabrus nicholsi, purppurasuuhautoja
- Hemichromis elongatus, hohtotimanttiahven (aggressiivinen laji)
Pelmatochromis nigrofasciatus (maksimissaan 15 cm pitkäksi kasvava ja vähän rauhallisempi kirjoahven)

Parvikala- ja muista ajatuksista en vielä kerro sen enempää, mutta muutama harvinaisempi (ja ainakin yksi myös isommaksi kasvava) laji olisi tällä hetkellä mielessä. Saa vaan nähdä, osoittautuuko käytännössä hinta ja saatavuus hankinnan esteeksi. No, aina on olemassa kongontetrat... 

Suurin murheeni ja kiukuttelun aiheeni seuraavaksi tulee olemaan se iänikuinen hiekan pesu! Onneksi nyt on kuitenkin kesä tulossa, on paljon helpompaa tehdä tuo homma ulkona kuin pesuhuoneessa... ja voi harmi, löysin varastosta tässä kerran jo pestyä Kauniston Soran hiekkaa melkein saavillisen (jäänyt tuosta Juwelista yli). Mikä vahinko :-P. Pitää vaan selvittää, riittääkö se tuon 500-litraisen nykyisten hiekkojen kanssa vai pitääkö sitten hiukan pestä vielä lisää. Onneksi kuitenkin vähemmällä työllä säästyn kuin kuvittelin ensi alkuun.

Mutta tässäpä sitä suunnitelmaa. Allasta ollaan menossa puolentoista viikon päästä hakemaan (toivon mukaan) ja sen jälkeen alkaakin aika rumba. Onneksi olen saanut 500-litraisen kaloille jo järjestettyä uudet kodit. Vanhoista kaloista ainoastaan leväbarbit jäävät talkkareiksi Afrikkalaan ja C.ephippiferit siirrän Juweliin. 

Sisustusajatuksista ja muusta lisää myöhemmin. Ei viitsi kerralla kaikkea lätistä ;).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti