tiistai 23. huhtikuuta 2013

Vielä vika yritys...

Nyt voisi varmaan varovasti antaa sellaista väliaikatietoa, että viimeisestä kultapäämonnisten kudusta kuoriutui ihan kiva määrä poikasia (toistakymmentä) ja ainakin vielä niistä iso osa on hengissä. Jokusia kyllä on tipahtanut joka kerta heti kuoriutumisen jälkeen jo poikashäkissä. Epäilen suuresti poikasaltaassa olleen muovikoristeen olleen poikasille aiemmin surmanloukku. Luultavasti olen huuhtonut homeisia ruokia ym. töhnää siivotessani myös poikasia viemäriin, vaikka tarkkana koitinkin olla. Ja kun koriste on ontto ja pohjassa reikä, jotta se täyttyisi vedellä, niin sinne niitä poikasia on saattanut hyvinkin eksyä.

Nyt altaassa ei ole tuota koristetta kuitenkaan enää. Suojana poikasille on pari kiveä ja nokkiksille levänsyöntiin tarkoitetut lehdet. Vaihdan vettä myös 2 kertaa päivässä, aamupäivällä/päivällä imuroin pohjan (hyvin varovaisesti ja tarkkaan) ja illalla vaihdan vielä ämpärillisen. Koitan huolehtia veden puhtaudesta, että saisin nyt nämä edes kasvatettua isoksi. Mikäli tällä kertaa onnistun, niin voin harkita monnisten kudettamista myöhemmin uudelleen, nyt kun opin edes välttäviä toimintatapoja. Kudunkin osalta totesin Fluvalin diffuusorin olevan parempi ratkaisu ilmastamiseen kuin ilmastinkivi. Homehtui huomattavasti vähemmän mätimunia tällä kertaa, kun kokeilin diffuusoria ilmapumppujen ollessa muualla käytössä.

Nokkamonnit porskuttavat hyvin kummassakin altaassa. Uudestakaan kudusta ei juurikaan ole poikasia vielä tipahtanut. Yksi isompi nokkis oli 120-litraisessa kipannut, syytä en tiedä mutta loput tuntuvat jaksavan mainiosti. Yhteensä nokkamonneja on nyt noin 60-70 kpl.

Välillä kyllä tuntuu siltä, että tämä on täysin tolkutonta puuhaa. Joka päivä vaihdan vettä 25-litraiseen sekä 120-litraiseen. Alkaa tuntua jo vähän työläältä tämä homma, kun koko ajan saa olla pluttaamassa vesiämpäreiden kanssa :-p (vedenvaihtoletkua ei tietysti voi 120-litraiseenkaan käyttää, kun joka kerta saan poikasia onkia ämpäristäkin takaisin tankkiin). No jaa, ehkä tämä on vielä lastenleikkiä siihen  verrattuna, kun pitäisi alkaa tuota olohuoneen akvaariota vaihtamaan isompaan. Jo se pestävän hiekan määrä.... aaaaagh! Onneksi kuitenkin on kevät jo ovella ja sen voi tehdä sitten pihallakin, mikä helpottanee tuskaa edes hieman. Mutta eipäs mennä asioiden edelle, katsotaan nyt ensin että allaskaupat toteutuvat...

2 kommenttia:

  1. Onnea perheenlisäyksen johdosta! Meillä täällä kynsisammakoilla on myös rakkautta ilmassa (tai vedessä) mutta annan ihan mielellään mahdollisen kudun mennä parempiin suihin kun ei tuo lisäännyttäminen innosta :)

    Ja kyllä, mikään ei ole niin jäätävää touhua kuin akvaariohiekan peseminen käyttökelpoiseksi!

    VastaaPoista
  2. Kuulehan, käy tsekkaamassa blogistani sinulle antamani tunnustus!

    T: Jonna

    http://alavalla-maalla.blogspot.fi/

    VastaaPoista